Pyttetäcke

Vi har sytt pyttetäcken till neonatalavdelningen på CSK sedan våren 2008. Modellen har utformats i samråd med barnsköterskorna på avdelningen. De är designade så att de delas ut i samband med att spädbarnen lämnar kuvösen och kommer i värmesäng. I länkarna till bloggen kan du se en tidningsartikel med en baby som har fått ett täcke från oss.

De sys som ett litet påslakan så att personalen kan lägga i olika värmekällor som de små behöver. Ovandelen av täcket är fodrat och kviltat så att inte små fötter ska kunna trassla in sig i trådar. Lakansväv eller ett begagnat lakan är lämpligt att använda som foder. Om du vill ha beskrivningen som en pdf med bilder som har bättre upplösning mejlar jag gärna en pdf. Skicka en förfrågan till mig på lappleken@live.se

Hygienkrav : Eftersom täcken används på avdelningen efter det att barnet har fått sitt täcke måste vi följa sjukhusets krav på tvättning, dvs att det färdiga täcket är vättat i minst 70 grader Celcius.

Beskrivning

 Färdigt mått antingen 57*62 cm (al1) eller 55*60 cm, (alt2), örngot20*25 cm.

1.       Sy en topp i lappteknik eller med applikation. Bygg eventuellt på med remsor så att      toppen blir 59*64 cm (alt 1) eller (alt 2)57*62 cm.
2.       gg till ca 17 cm för ficka nedtill toppen.
3.       Klipp ett foder lika stort som topp och ficka. OBS, ingen vadd.
4.       gg topp och foder räta mot räta och sy ihop det längst ned på fickan. nd tillbaka, pressa och sy en stickning.
5.       Kvilta ihop tyg och foder.
6.       Vik in fickan.
7.       gg till 3 cm sömsmån nedtill och klipp en baksida lika stor som framsidan (när fickan är invikt). Vik in och sy en fåll nedtill som är ca 2 ½ cm bred (A).
8.       Vik fickan enligt bild nedan (B och C). gg samman ta mot räta, och sy ihop ckets tre sidor (upptill och långsidorna), med fickan invikt. Antingen kan man renskära sömsmån och sicksacka ihop sömmarna på insidan (E), alt se punkt 10.
9.       nd täcke och ficka (F). Pressa.
10.   Om inte sömmarna på insidan är sicksackade, sy en stickning på de tre sidorna som ser eventuella traskanter. 
11.   Sy ett litet örngott med ficka. Skär 22*65, fålla kortsidorna, vik in fickan, och sy längs långsidorna. Färdigt mått på örngottet ska vara 20*25 cm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar